De Regenboog voor kleine vriendjes

 

Hier komt een verhaal over de regenboog. Ga maar lekker zitten, leg je handen rustig neer en als je wilt, kun je zachtjes je ogen dichtdoen. Soms is het dan makkelijker om naar het verhaal te luisteren en de regenboog aan de binnenkant van je ogen te zien. Haal eens diep adem, diep in je buik en blaas langzaam uit. Doe dat nog een keertje en blaas uit met een zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz. Fijn gevoel in je buik, he.

 

Klaar? Daar gaan we..

 

Stel je eens voor dat je heerlijk over een grasveld loopt, lekker op blote voeten tussen de madeliefjes. Het kietelt zacht tussen je tenen.

Kun je het gras en de bloemen ruiken? Het is heerlijk rustig en je hoort een paar vogels fluiten. Ze zingen zo mooi. Luister eens hoe blij ze zijn.

Je loopt rustig verder en stapt door een mooie poort.

Verderop stroomt een beekje vrolijk over wat stenen door zijn bedding.

Hoor je hoe het water zachtjes kabbelt? Voel je de zon zachtjes op je bolletje schijnen?

Je loopt verder langs de stromende beek en in de verte zie je een kleine waterval. De waterval is net groot genoeg om waterdruppeltjes in het rond te strooien. Je voelt de druppeltjes op je armen, lekker koel. Het kriebelt een beetje.

Je loopt nog een stukje  verder en dan ineens zie je een regenboog. Zo mooi, met al die verschillende kleuren. En zo mooi doorzichtig, zo veel kleuren.

Hop. Je bent zomaar in de kleur ROOD gesprongen. Dat ging makkelijk.

Je staat midden in het rood. Onder je en boven en naast je, allemaal rood. Het staat je goed.

Het rood vertelt je "ik sta goed in mijn kracht”.  Ik sta stevig op de grond en ik hou van springen en lopen en danspasjes maken. Het rood laat je weten dat je door veel vooral buiten plezier te maken en te spelen lekker gezond blijft.

Nadat je lang genoeg hebt gebaad in het mooie rode licht spring je in de volgende kleur van de regenboog.

Dat is ORANJE. Het oranje vertelt je dat je tegen jezelf mag zeggen: "Ik vind het fijn om samen met anderen te spelen. Ik hoef niet alleen alle spelletjes te bedenken, samen is heel erg fijn.” En als iemand vandaag niet wil spelen, dan doen we het morgen wel weer.

Heb je genoeg oranje regenboogdruppels gevoeld? Mooi. Klaarmaken voor de volgende sprong. Wat gaat dat toch gemakkelijk.

Hup in het GEEL. Wat een zonnige kleur. Het geel vertelt je dat je tegen jezelf mag zeggen:” het geeft niet als ik eens een keertje een foutje maak, want daar leer ik altijd wat van.”

Deze warme gele kleur helpt je bij het nadenken. Denk geel en alles wordt zonneklaar.

Kun je al zien wat de volgende kleur is? Nu je zo op de regenboog in de kleuren staat hen je een mooi uitzicht. Je kunt heel ver kijken en je wereld lijkt veel groter. Dat is best spannend. Maar je bent altijd veilig op de regenboog.

Genoeg gekeken? Op naar de volgende kleur.

Je springt pardoes in het GROEN. Oeps wat sprong je hoog. Het grasgroen vertelt je dat je tegen jezelf mag zeggen:” ik ben helemaal goed. Precies zoals ik ben is het gewoon goed. Ik kijk naar mezelf en ik vind mezelf lief.”

Dat  geeft een warm gevoel heel hoog in je buik. Dat is lekker. En je mag jezelf echt wel vaak vertellen dat je best wel heel goed bent.

Zo en nu gauw de volgende kleur bekijken.

Spring hoog hoog hoog naar het hemelse BLAUW. Het hemelse blauw vertelt je dat je tegen jezelf mag zeggen: ” Heel veel liefde en blijdschap en vrolijkheid en fijne gedachtes kom nu naar mij toe.”

Je mag tegen anderen duidelijk zeggen wat je wel wilt en wat niet. En waarom je dat zo voelt.

Vertel eens vaker wat je fijn vind en waarom. En luister ook naar anderen. Misschien kun jij ook wel aan iemand anders een fijn gevoel geven. Heen en weer, in het blauw, dat is pas leuk.

Heb je genoeg blauwe zonnestralen gezien? Wil je wat anders?

Stap over naar het PAARS. Weet je dat  paars eigenlijk rood en blauw door elkaar zijn? Leuk he.

Paars zegt tegen je: "vanaf vandaag gaat alles nog beter.” Stel je voor hoe je zou willen dat je dag er vandaag verder uitziet en hoe je zelf hierbij kunt helpen. Ineens schieten je nieuwe ideeën te binnen en dat voelt grappig warm. Denk na over die vrolijke nieuwe ideetjes. Misschien snap je nu hoe je dat wat je wilt,  kunt maken of doen.

Luister goed naar binnen. Wees even heel stil anders kun je je binnenstem niet horen. Die binnenstem wil je graag helpen.

Ben je nog niet te moe? Natuurlijk niet, want van dit verhaal krijg je steeds meer energie.

En... daar ga je, heel ver, maar je springt precies goed in het alles overkoepelende WIT. Deze stalende zuiver witte kleur vertelt je dat je tegen jezelf mag zeggen: " Ik bedank de hele wereld en het Universum. Omdat ik leef en gezond ben en gelukkig en blij.”

Als je altijd maar weer een kleur verdunt, steeds weer, verdwijnt de kleur langzaam en wordt WIT. Dit laat zien dat alle kleuren altijd bij elkaar horen en ooit allemaal hetzelfde zullen zijn. Net zo als wij allemaal bij elkaar horen.

Poeh, wat een verhaal.

Er wacht je nu nog een laatste stap.

Gewoon terug op het grasveld naast de waterval. Hop.

Kijk even rustig om je heen, zeg de regenboog dankjewel en tot ziens.

Begin kalm aan je wandeling terug tussen de madeliefjes en de fluitende vogels en ga naar de poort. Ondertussen denk je na over wat je hebt meegemaakt en of je nog vragen hebt. Bewaar de vragen even voor straks. Het is fijn om te weten dat alles goed is.

Wees lief voor jezelf en anderen, want als je lacht krijg je een lach terug. En dat voelt fijn.

Ga nu verder door de poort en kom rustig terug op je plekje waar je zit. Wiebel met je tenen, knipoog een keer, wapper met je vingers en glimlach naar elkaar.

Voel de warmte in je hart en weet dat je altijd even terug kunt komen bij dit lekkere gevoel.

Denk met plezier terug aan deze vrolijke reis langs de kleuren en als je nu een regenboog ziet, weet je wat voor gevoel er in de kleuren zit. En

dat is fijn.

 

 

(Oja, had je nog vragen? Wie kan je helpen om het antwoord te vinden?)